3. TRABZON İPEKYOLU İŞADAMLARI ZİRVESİ 17-19 EKİM TARİHLERİ ARASINDA TRABZON'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ..

Geleneksel olarak 3 yılda bir gerçekleştirilen Trabzon İpek Yolu İşadamları Zirvesi'nin üçüncüsü, 21 ülkeden 215 yabancı katılımcı ve 350'ye yakın Türk işadamının katılımıyla gerçekleştirilmiştir.Trabzon 3. İpekyolu İşadamları Zirvesi'nde Ekonomi Bakanlığı'nın alım heyeti programı kapsamında inşaat ve yapı malzemeleri, gıda ve makine sektörlerinden bölge genelindeki işadamlarıyla ikili iş görüşmeleri programları yapılarak bölge ihracatının artırılması hedeflenmektedir.

Novotel'de düzenlenen zirveye, Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan YILDIRIM, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih METİN, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet BÜYÜKEKŞİ, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki MURZİOĞLU, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zulfipar RAHMAN, Rusya Federasyonu Çeçenistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Hasan S.KHAKIMOV, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi YU HONGYANG, Gürcistan-Acara Özerk Cumhuriyeti Başkanı Archil KHABADZE, İran İslam Cumhuriyeti Trabzon Başkonsolosu Meşhud NOHASİ, Rusya Federasyonu Trabzon Başkonsolosu Dimitry TALANOV, Trabzon Valisi Abdil Celil ÖZ, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU, Trabzon Milletvekilleri Faruk Nafiz ÖZAK, Erdoğan BAYRAKTAR ve Aydın BIYIKLIOĞLU, DEİK Başkanı Ömer Cihad VARDAR, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver KAHRAMAN, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul ÖZEL, Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman AKYÜREK, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail AKÇAY, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Şadan EREN, Yönetim Kurulu Başkanı M.Suat HACISALİHOĞLU, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN, TTB Başkanı Şükrü Güngör KÖLEOĞLU ile çok sayıda davetli katıldı.

Zirve'nin protokol konuşması öncesinde Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü öğrencileri tarafından Osmanlı Tarihini canlandıran sunumu büyük ilgiyle izlendi.

Açılış konuşmasın yapan TTSO Başkanı M.Suat HACISALİHOĞLU, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da heyecanlı geçeceğine inanıyorum. Bu zirve elbette Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan bir güzergah doğrultusunda yapılan önemli bir ekonomi zirvesi. Bu zirvenin gerçekleşmesinde bizleri onurlandıran çok değerli misafirlerimiz var. Özellikle toplantımıza katılan başta bakanlığımız, bakan yardımcılarımız olmak üzere yurt dışından gelen yabancı konuklarımızdan bahsetmek istiyorum. Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi, Gürcistan Acara bölgesi başbakanı, Rusya Federasyonu, Sochi şehri ve Stavrapol olmak üzere iki şehirden oda başkanları ve geniş kapsamlı katılım gösterdiler. Üç yılda bir yapmış olduğumuz İpek Yolu Zirvesi aslında Çin'den Avrupa'ya kadar uzanan bu güzergahta yer altı ve yer üstü zenginlikleri bol olan yatırıma doymamış ve tüketime doymamış bir bölge olarak tanımlamakta yarar var. Hinterlantlında olan ülkelerle baktığımızda ekonomik yönden çok geniş bir alan. Esas amaç burada gerek kamuyla gerekse işadamlarıyla birliktelik yaparak ülkeler arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek olacak. Sadece işadamlarının ticari birliktelikleri yeterli olmamaktadır. Ticari birliktelikleri açacak olan kamunun ve işadamları arasında alınacak kararları sağlamaktır. Bunlar birliktelikle olacak çalışmalardır” şeklinde konuştu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkanımız Ahmet Hamdi GÜRDOĞAN, İpekyolu İşadamları Zirvesi'ni STÖ'lerin siyasilerle birlikte neler yapabileceğinin göstergesi olarak nitelendirdi. Başkanımız; DKİB olarak hayata geçirdikleri projelere değinerek, "Özellikle Avrupa'dan ve diğer ülkelerin geçişlerinde yoğunluk yaşanan Sarp Kapısı'nın yetmemesinden ötürü farklı kapı arayışlarına girdik ve Verhni Lars kapısının açılmasına vesile olduk. Biz Osetya kapısını açtığımız zaman ülkeler arasındaki siyasi görüşmeler başlamamıştı. Ancak biz mekik diplomasisi ile Gürcü hükümeti ile yapılan girişimler sonucu buradaki yol ve tünellerin yapılması sağlanarak kapının açılması sağlandı. Bu kapının açılması ve girişimlerimiz sonucu bugün Gürcistan Rusya ile ticarete başladı. Sivil toplum ve siyasetin birlikte neler yapabileceğinin karşılığını görmekteyiz. Hopa-Batum Demiryolu ağının biran önce bitmesi gerekmektedir. Çünkü Asya'daki demiryolu kullanım oranı yüzde 64, bizim de bu paydan yararlanabilmemiz için oraya entegre olmamız gerekmektedir. 20. km ile Batum'a bağlandığımızda Asya'ya da bağlanmış oluyoruz. Bu gibi organizasyonlarda bizler STK ve siyasilere önemli görevler düşmektedir. Burada konuşulanlar sözde kalmamalı. Eylem planındaki bu anlattıklarımız, heyecanımız bizleri yönetenler, siyasiler tarafından desteklenirse çok büyük yol alabileceğimiz söyleyebilirim. Bu her ülkenin ithalat ve ihracatına da büyük ivme kazandıracaktır. Ülkelerimizi geliştirmek hepimizin görevi. Bizler bu ülkelerle olan ilişkilerimizi çok daha sıcak yapabilme konusunda en önemli aktör ticarettir. Bu anlamda da karşılıklı ticaretin ve ikili ilişkilerin geliştirilebilmesi için bugünkü organizasyonu da iyi değerlendirmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki MURZİOĞLU, "Bugün hem Karadeniz'in hem de İpekyolu'nun incisi olan Trabzon'da olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Trabzon İpekyolu İşadamları Zirvesi kapsamında ülkemize tarihi İpekyolu güzergahında bulunan ülkelerden gelen misafirlerimiz var. Trabzon hem doğal güzellikleri hem de üretim ve ticaret kapasitesi ile ülkemizin gözbebeği. Böylesine önemli bir günde bizleri yalnız bırakmayan bakan yardımcılarımıza TİM Başkanı'mıza DEİK Başkanı'mıza KOSGEB Başkanımıza teşekkür ediyorum. Zirve kapsamında gıda, inşaat, makine ve turizm sektörüne yönelik panellerin yanı sıra bölge ülkelerinden gelen işadamları ile Türk işadamları arasında iş görüşmeleri düzenlenecek. Bu özelliklerinden dolayı bu zirveyi çok önemsiyoruz."dedi.

TİM Meclis Başkanı Mehmet BÜYÜKEKŞİ, "Trabzon gibi bir şehirde olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Çünkü gerçekten pratik zekası ve iş bitirici yaptığı çalışmalarla Trabzonlu ihracatçılarımız Trabzonlu sanayicilerimiz güzel bir işin altına imza atıyorlar. Ve bu zirveyi düzenliyorlar. Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefi var. Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yıldönümündeki bu hedefi gerçekleştirebilmek için dış ticaretin de 630 milyar dolar ithalat hedefi var. Biz bu ticareti mutlaka öncelikli olarak yakın komşularımızla gerçekleştirmek zorundayız. O yüzden İpekyolu Zirvesi gerçekten önemli. Çünkü İpekyolu'nda Çin'den başlayıp Türkiye'ye kadar olan ve Türkiye'den sonraki ülkelerle dış ticaretini artırıp hem ihracat hem ithalat yaparak karşılıklı ticareti gerçekleştirebilmek bu yüzden bugün burası aslında bir Pazar niteliğinde. Bir taraftan ortak yatırım imkânı ve 3. Ülkelerle işbirliği yapma imkânı diğer taraftan ihracat ve aynı zamanda ithalat yapma imkânı, böylelikle bu Pazarını da sağlamış olacağız. Türkiye'nin bundan sonraki ihracatı yaparken de sadece yaptığı ihracatın miktarını artırarak yapmak değil değerini artırarak yapabilmek. Biz TİM Olarak özellikle katma değeri artırma yönünde çalışmalar yapıyoruz. Bunun yolu da tasarımdan ar-geden inovasyondan ve markadan geçiyor, bu dört önemli konuya çok önemli çalışmalar yaparak destek vermeye çalışıyoruz. Bu anlamda yaptığımız önemli çalışmalar var. Önümüzdeki hafta inovasyon toplantısı düzenleyeceğiz. Buradaki konuklarımıza, bundan sonra artık hedef ülkeler yaptıkları inovasyonla yaptıkları tasarımlarla ARGE ile diğer ülkelerle rekabette bir adım öne geçecekler. Bu konuda da sizleri işbirliği yapmaya davet ediyorum. Bundan sonra yapacağımız ticarette yükte hafif pahada ağır mallar üretirsek rekabette o kadar öne geçeriz. Yapacağımız çalışmalarda sizlerle birlikte olmaya ve işbirliği yapmaya ve İpekyolu çevresindeki dost ülkelerimizle bu konuda işbirliği yaparak ticaretimizi artırmaya davet ediyorum ”dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU, "Trabzon doğal ve fiziki yapısıyla tarihten beri bir ticaret ve lojistik merkez. Buradaki tabiat böyle kurulmuş. Ticaretin lojistiğin işadamlarının bir merkezi olan Trabzon İpekyol'unun önemli bir zemini olarak bundan sonra da yoluna aynen devam edebilmek için mutlaka demiryolu ve lojistik merkezle buluşacaktır. Havalimanı uluslararası giriş çıkış kapısı olan karayolu ile Gürcistan'ın yanında olan orta Asya ulaşımının bütün yolların Gürcistan Rusya federasyonun önünün açıldığı bir alan olarak lojistik merkezdeki hedefine mutlaka ulaşması gerektiğini bakanlarımızın ve bakan yardımcılarının önünde halk adına ifade ederek, aynı zamanda bölge olarak bir ve beraberiz. Bu bölgenin İpekyolu ticaret merkezi olmasında tarihten beri gelen özelliğinin 3. İpekyolu zirvesinde en iyi şekilde yüz yüze görüşme ve ticari ilişkileri geliştirerek devam ettireceğinize eminiz.” diye konuştu.

Trabzon Valisi Abdil Celil ÖZ, "Türkiye gerek kuzey güney gerek doğu batı aksında ticaretin ve enerji koridorlarının önemli bir merkezinde bulunmaktadır. 2023'de 500 milyar dolarlık ihracat kapasitesini yakalamak için bu ve benzeri çalışmalar ihtiyacımız var. Dünyada zenginlik refah ticaret ve üretim kısa ve uzun periyodlarla zaman zaman adres değiştirmekte bazen de yaygınlaşmaktadır. Bu değişim ve dönüşümün yaşandığı bu dönemde bu toplantının burada yapılmasını önemsiyorum. Bunun yanında küresel ve bölgesel olarak yaşanan kriz ve istikrarsızlıklar da ülke ve bölgelerin hatta illerin ticaret kapasitesinde hacminde gelişme trendinde olumlu yada olumsuz etkiler yapabilmektedir. Trabzon bu anlamda geçmişteki güzel kapasitesini ticaret ve sanayi kültürüyle tekrar sahip çıkmak yarında üretim ve ticaret kapasitesini ve 3 milyona dayan kapasitesini artırmak ülke ticaretine turizmine ve bölge turizmine ticaretine ekonomisine daha fazla katkıda bulunabilmek ve pastadan daha fazla pay almak amacındadır” şeklinde konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardında tören, plaket töreni ile devam etti.

Öğleden sonra katılımcıların büyük ilgisiyle Ticaret ve Finans,  Lojistik ve Turizm konularında paralel paneller gerçekleştirilmiş olup.

Ayrıca Türk ve Yabancı işadamlarının sektörel işbirlikleri kurmasına yönelik olarak ikili iş görüşmeleri düzenlenmiş olup firmalar arasında önemli iş bağlantıları sağlanmıştır.

İlgili Fotoğraflar