SİRKÜLER (2014/50)

1. Bosna Hersek Asker Kıyafeti İçin Kamuflaj Malzemesi Talebi;

2. Mosbuild 2015 Fuarı;

3. Japonya Alfotoksin Limitleri;

4. İran Ticaret Heyeti;

5. Vakıfbank İhracatçıya Destek Protokolü;

6. Tarımsal Ürün İhracatı Sorunları Bildirim Formu;

7. Konteyner Yüklemelerinde Karşılaşılan Sorunlar;

8. 2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği;

9. Yatırımlarda Devlet Yardımları Hk. Kararda Değişiklik;

10. Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği;

11. Dış Ticaret Talepleri;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

 

Cenk İlter AYHAN

Genel Sekreter V.

 

 

 

1

Bosna Hersek Asker Kıyafeti İçin Kamuflaj Malzemesi Talebi;

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 25/07/2014 tarih 417-1432 sayılı yazıda; Bosna Hersek'de faaliyet gösteren Pozamanterija d.o.o firmasının %65 polyester (PES), %35 pamuk (cotton), genişliği 1,4 ile 1,6 metre aralığında, çift ağırlıklı, (kış kıyafetleri cca, 450 gr/m2, yaz kıyafetleri cca. 350 gr/m2) özelliklerde asker kıyafeti için 3.000.000 metre kamuflaj Kumaşı ihtiyaç duyduğu belirtilmekte olu, ilgilenecek üyelerimiz için sözkonusu firmaya ait iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir.

 

Firma İrtibat Bilgileri

Firma Adı : Pozamanterija d.o.o.

Adresi : Lukavackih briada bb, 75300 Lukavac, Bosna Hersek

Tel/Faks : 387 35 555 235

Cep : +387 62 100 996, +387 62 301 412

E-Posta : pozamanterija.lukavac@gmail.com

Yetkili Kişi : Bayan Suada Du

2

Mosbuild 2015 Fuarı;

 

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği'nden alınan 31/07/2014 tarih 14264 sayılı yazıda; 14-17 Nisan 2015 tarihleri arasında Rusya'nın Moskova şehrinde, her türlü yapı ve inşaat malzemelerinin sergileneceği "Mosbuild 2015” Fuarı Türkiye Milli Katılım organizasyonunun İMMİB tarafından organize edileceği, yer kirası, özel stand konstrüksiyonu, genel tanıtım giderleri, fuar alanında verilecek diğer hizmetler ile teşhir edilecek ürünlerin nakliyesini içeren katılım bedelinin 970-Euro/m2 olacağı öngörüldüğü belirtilmektedir.

T.C. Ekonomi Bakanlığının 2009/5 sayılı Yurt Dışı Fuar Katılımlarının Desteklenmesine ilişkin Tebliğ'i uyarınca uygulanacak destek oranı %50 ve azami destek tutarı 15.000-Usd olan sözkonusu fuara katılmak isteyen firmalarımızın İMMİB Şb.Müd. Ganimet GENÇ ve İd. Mem. Emrah ÖZTÜRK 02124540000 emrah.ozturk@immib.org.tr ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.

 

3

Japonya Alfotoksin Limitleri

 

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden almış olduğumuz 05/08/2014 tarih 1456 sayılı yazıda; Tokyo Ticaret Müşavirliğimizce Japonya Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile gerçekleştirilen bir görüşmeye atfen, Japonya Gıda Güvenliği mevzuatında kuru incir Aflatoxin değerlerinde B1 faktörünün maksimum olarak 10 ppb olarak belirlenmiş olduğu, ancak Ekim 2011 tarihinden sonra B1+B2+G1+G2 faktör toplamlarının maksimum olarak 10 ppb olarak belirlenmiş olduğu, ülkemizden ulaşan kuru incirlerde 12 ppb değerinde aflatoksine rastlandığı ifade edilmekte olup; ihracata yönelik uygulamalar konusunda iyileştirme yapılmasının ülkemiz adına faydalı olabileceği belirtilmektedir. Ayrıca, son yıllarda Japonya'da ülkemiz kuru meyvelerine ilginin günden güne artış kaydettiği, ithalat prosedürlerine tabi örnekleme ile alınan kuru meyve numunelerinin, pestisit, katkı malzemeleri ve kalıntı analizlerine tabi tutulmakta olduğu, sorun tespit edilen ürünlerin Japonya'ya girişine izin verilmeyerek ihracatçı ve ithalatçının alacağı karara göre aşağıdaki uygulamalara tabi tutulduğu belirtilmektedir.

 

- Ürünün orijin ülkeye iade edilmesi

- Ürünün diğer ülkelere yönlendirilmesi

- Ürünün imha edilmesi

 

Aynı yazıda devamla, Japon gümrüklerinde ürünlerin, ithalata konu ürüne göre örnekleme usulü veya %100 olarak teste tabi tutulduğu, son yıllarda ülkemiz ihracatının artış göstermesiyle ortaya çıkan problemlerin artmasının, ülkemizden gelen malların kontrol edilme olasılığına negatif etkileri olduğu ve Japon ithalatçıların da beklenmeyen bu tür problemler dolayısıyla girdi tedariğinde sıkıntı yaşadığı belirtilmekte olup, Japonya'ya ihracat gerçekleştiren firmalarımızın konu hakkında bilgi elde edebilecekleri web sayfaları ekte iletilmektedir.

 

1- Maximum Residue Limits (MRLs) List of Agricultural Chemicals in Foods

http://www.m5.ws001.squarestart.ne.jp/foundation/search.html

2- Standart for Use of Food Additives

http://www.mhlw.go.jp/englisg/topics/foodsafety/foodadditives/index.html

3- Standart Appylying Specifically to Individual Additives

http://www.ffer.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/stanrd.use

4- Standards for Use, according to Use Categories

http://www.ffer.or.jp/zaiden/fferhome.nsf/7bd44c20b0de562649256502001b65e9/8a4352b95978b195492569990007fbaa/$FILE/Standards%20for%20Use%2014June18.pdf

 

 

4

İran Ticaret Heyeti;

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden almış olduğunuz 04/08/2014 tarih 1453 sayılı yazıda; 21-26 Eylül 2014 tarihleri arasında İran'ın Tahran ve Tebriz şehirlerine yönelik bir Ticaret Heyeti programı düzenleneceği bildirilmektedir.

Girişimcilerimize potansiyel iş fırsatları sunan İran'da pazar payımızın artırılması ve anılan ülkeye yönelik yeni ihracat imkânlarının oluşturulması amacıyla düzenlenecek söz konusu heyete;Tekstil (Bay / Bayan, Çocuk hazır giyim, iş elbiseleri), Tekstil Ham Maddeleri (İplik, Elyaf, Lif, Kumaş), Ev Tekstili Ürünleri ve Ham Maddeleri (Perde, Perdelik Kumaş), Deri, Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri (Mobilya Ham Maddeleri, Mobilya Aksesuarları, Büro Mobilyaları, Hastane Mobilyaları v.d), Otomotiv Yan Sanayii Ürünleri, İklimlendirme Sanayii Ürünleri (Radyatör-Klima), Makineler (Hububatın Öğütülmesine ve İşlenmesine İmkan Veren Makine ve Cihazlar, Baklagil veya Hububat Öğüten Makine ve Cihazlar, Metal İşleme Makineleri, Ahşap işleme Makineleri, Asansör ve Parçaları v.b.), Kimyevi Ürünler (Tutkal, Yapışkan Bantlar, Haşerat Öldürücüler, Vernikler, Boyalar v.b.), Temizlik Ürünleri (Deodorant, Şampuan, Traş Kremleri, Nemlendirici Kremler, Sabun, Diş Macunları, Bebek Bezleri, Kağıt Mendil, Kurulama Havluları, Sabun İçermeyen Yıkama ve Temizleme Ürünleri, v.b.), Gıda Ürünleri ve Gıda Ham Maddeleri (Kakao, Kakao Yağı, Kakao Tozu, Kakao Hamuru, Çikolata Ürünleri, Zeytinyağı, Mısır Yağı, Buğday Unu, Patlamış Mısır-Popcorn Yapımında Kullanılan Mısır, Tohumluk Mısır, Margarin, Süt ürünleri ve Kabuklu kuru yemişler), İnşaat Malzemeleri (Plastikten Kapılar ve Penceler, Sıhhi Tesisat Muslukları, Alüminyum Profiller, Prefabrik Yapılar, Banyo malzemeleri ve aksesuarları, Metal Pano,Seramik Mamulleri, v.b.), Küçük Ev Aletleri (Çelik tencere, Çaydanlık Mutfak eşyaları) Beyaz Eşya ve Beyaz Eşya Yan Sanayi Ürünleri, Otomasyon, Yazılım(Software), Telekomünikasyon, Müteahhitlik, Elektrik, Elektronik ve Güvenlik Sistemleri, Led Pano, Akaryakıt Pompa sistemleri, Turizm (Sağlık, Kültür turizmi), Matbaa ve Baskı Malzemeleri, Madencilik, LPG taşımacılığı ve Lojistik sektörlerinde faaliyet gösterenfirmalar başta olmak üzere,uluslararası standartlara uygun ürünleri imal ve ihraç eden firmalarımız iştirak edebilecektir.

Söz konusu Ticaret Heyeti Programı kapsamında, Türk ve İranlı girişimciler arasındaiş görüşmelerigerçekleştirilecektir. Bahse konu program gerek anılan pazara girmek isteyen gerekse pazar paylarını daha da arttırmayı amaçlayan firmalar için önemli bir fırsat oluşturmaktadır.

Bu çerçevede; İran Ticaret Heyetiprogramına katılmak isteyen firmaların,www.tim.org.tr internet adresinde yer alan Başvuru Formu'nu (http://goo.gl/NFXFIC ) eksiksiz doldurarak, elektronik ortamda en geç 5 Eylül 2014 Cumagünü mesai bitimine kadar başvuru yapmaları gerekmektedir. Organizasyon kapsamındaki ekonomi sınıfı uçak bileti, konaklama, toplantı ve transfer giderlerinin karşılanmasını teminen firmalarımızın,İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhr. Birl. Eğitim Vakfı İkt. İşl. Birlik Turizm Seyahat Acentası, Yapı Kredi Bankası - Güneşli Şb. (976) IBAN TR41 0006 7010 0000 0036 2669 81 Avro hesabına 1500 € avans (katılımcının iptal etmesi durumunda iadesiz,) ödeme yapmalarıve ilgili banka dekontunu zaferunuvar@tim.org.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir.

 

 

5

Vakıfbank İhracatçıya Destek Protokolü;

Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Vakıfbank arasında 18.07.2014 tarihinde imzalanan "İhracatçıya Destek Prokolü” ekte sunulmakta olup, söz konusu protokolle Vakıfbank ihracatçı firmaların dış satış artışına destek olmak amacıyla, uygun faiz oranı ve vadelerle kredi seçenekleri ile tüm bankacılık işlemlerinde kolaylıklar sağlayacaktır.

 

Protokol kapsamında, ihracatçılara yüzde 2,65'ten başlayan faiz oranları il rotatif, spot ve taksitli yabancı para kredi kullanma imkanı sunulacaktır. Bu işbirliği sayesinde ihracatçılara nakdi, gayri nakdi krediler ve dış ticaret işlemleri için uygun faiz, komisyon ve ödeme imkanı da sağlanacak olup ihracatçılar dış ticaret işlemlerini Vakıfbank kanalıyla hiçbir şart aranmadan indirimli oran ve tutarlarda gerçekleştirebileceklerdir.

 

EK : VAKIFBANK PROTOKOL

 

6

Tarımsal Ürün İhracatı Sorunları Bildirim Formu;

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden alınan 07/08/2014 tarih 341-1469 sayılı yazıda; 2023 ihracat stratejisi çerçevesinde, tarım ürünlerinin ihracatının arttırılması için ülkelerle yaşanan ticari sorunlar ilgili ülkelerle ikili ilişkiler çerçevesinde çözüme ulaştırılmaya çalışılmakta olup ikili ilişkiler çerçevesinde çözümlenemeyen Sağlık ve Bitki Sağlığı (SPS) önlemleriyle ilgili ticari sorunların üyesi olduğumu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) SPS Komitesi'ne taşınarak mümkün olduğu belirtilmektedir. Diğer taraftan ülkelerle yaşanan ticari sorunların iki ülke arasında tesis edilmiş çeşitli platformlar çerçevesinde yapılan toplantılar oluşturulan çalışma grupları vasıtasıyla takip edildiği ve yaşanan sorunların çözümlenmesini teminen çalışmaların yürütüldüğü ifade edilmektedir.

 

Bu çerçevede, ihracatçı firmaların yaban pazarlara girerken karşılaştığı insan, hayvan ve bitki sağlığı ile gıda güvenirliliğine ilişkin sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla www.tarim.gov.tr/ABDGM adresinde "İhracat Sorunları Başvuru Formu” başlığı altında yer aan ve bir örneği ekte iletilen başvuru formunun doldurularak e-posta ile tuna.ozgul@tarim.gov.tr adresine iletilmesinin mümkün olduğu bildirilmektedir.

 

 

7

Konteyner Yüklemelerinde Karşılaşılan Sorunlar;

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden almış olduğumuz 05/08/2014 tarih 1457 sayılı yazıda; İhracatçılarımızdan Meclislerine ulaşan bildirimlerde, Ambarlı Limanı'nda daha önce gemiye alınacağı yazılı olarak teyit edilmiş olan ihraç yüklerinin, doluluk gerekçe gösterilerek acente ve/veya armatörler tarafından limanda bırakıldığı, konteynerlerin bu şekilde limanda beklemeye alınması nedeniyle bazı ürünlerin bozulduğu, sevkiyatta gecikmeler yaşandığı ve ihracatçılarımızın alıcılar nezdinde sorunlar yaşadığı ifade edilmekte olup, ilgili kurumlar nezdinde yapılacak girişimlerde yararlanılmak üzere, benzer durumun diğer limanlarda yaşanıp yaşanmadığı bilgisi ve konuya ilişkin ihracatçılarımızdan temin edilecek somut bilgi ve belgeler talep edilmektedir.

Bu çerçevede, sözkonusu konteyner yüklemelerinde karşılaşılan sorunlara ilişkin somut bilgi ve belgelerin verilecek cevaba esas teşkil etmek üzere en geç 14/08/2014 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar Genel Sekreterliğimize bildirilmesi gerekmektedir.

 

 

 

8

2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği;

 

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü'nden almış olduğumuz 06/08/2014 tarih 100788 sayılı yazıda; Bakanlık Makamının 04/08/2014 tarih 2014/421 sayılı Onayı ile 2011/1 sayılı Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği Hakkında Tebliğ'in Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi'nin yeniden düzenlendiği, 04/08/2014 tarihi itibarıyla yürürlüğe konulan ve bu tarihten itibaren yapılan başvurulara uygulanacağı ifade edilen yeni Uygulama Usul ve Esasları Genelgesi'nin Bakanlıkları web sitesinde yayımlandığı belirtilmekte olup, genelge ve eklerinde yapılan değişiklikleri içeren tablolar ilişikte sunulmaktadır.

 

EKİ : 2011/1 Değişiklikler

 

9

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hk. Kararda Değişiklik;

 

6 Ağustos 2014 tarih ve 29080 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, 2014/6588 sayılı Yatırımlarda Devlet YardımlarıHakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar 19 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere bugün itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, Karar ile getirilen değişiklikler aşağıda açıklanmakta olup kararın tam metni ayrıca ekte sunulmuştur.

 

Karar Hk. Bilgi Notu

- "Öncelikli yatırım konuları" kapsamında yer alan yatırımlardan sabit yatırım tutarı 1 milyar TL ve üzerinde olanlar için vergi indirimi desteği, 5. bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 10 puan ilave edilmek suretiyle uygulanacak.

- Karar ile "Öncelikli yatırım alanları" başlıklı 17. maddenin kapsamı genişletildi. Buna göre, karbon elyaf üretimine veya karbon elyaf üretimi ile birlikte olmak kaydıyla karbon elyaftan mamul kompozit malzeme üretimine yönelik yatırımlar, 5. Bölgede uygulanan desteklerden faydalanabilecek. Ancak bu yatırımlar 6. Bölgede yer alacak olursa, bulunduğu bölge desteklerine tabi olacak.

- Karar ile "Yatırım süreci ve tamamlama vizesi" ile ilgili 24. maddeye yeni hüküm eklendi. Buna göre kamu kurum ve kuruluşları adına düzenlenen teşvik belgeleri için asgari sabit yatırım tutarı şartı ve yatıran tamamlama vizesi şartı aranmayacak.

- Karar ile "Daha önceki kararlara ilişkin uygulama" başlıklı geçici 2. Maddede değişikliğe gidildi. Buna göre daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında temin edilen makine ve teçhizatın bu Karara istinaden düzenlenen teşvik belgesine devri halinde, söz konusu makine ve teçhizat için devralan yatırımcı, genel teşvik uygulamaları dışındaki diğer desteklerden yararlanamayacak. Ancak, aynı yatırımcıya ait belgeler arası devir işlemlerinde, bu Karara istinaden düzenlenen teşvik belgesinin müracaat tarihi ile belge tarihi arasında diğer belge kapsamında temin edilen makine ve teçhizat için belgede kayıtlı desteklerin tamamı uygulanacak.

 

EKİ: Yatırımlarda Devlet YardımlarıHakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar

 

10

Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği (No: 2014/34)

 

6 Ağustos 2014 tarih ve 29080 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, 2014/34 sayılı "Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği " ekte sunulmuştur

 

EKİ : http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/08/20140806-17.htm

 

11

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ekonomi Bakanlığına ait www.ekonomi.gov.tr adresli web sitesi üzerinden http://www.ekonomi.gov.tr/dtmdistalep/login.cfm adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.