DOĞU KARADENİZ İHRACATI 933 MİLYON DOLARA ULAŞTI

Genel Sekreterliğimiz yetki alanında bulunan Doğu Karadeniz Bölgesi; Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde 933 Milyon 272 bin 148 dolar tutarında ihracat gerçekleşmiş olup, ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 8 artış yaşanmıştır. 2023 yılı ilk 8 ayında Bölgemizden gerçekleşen ihracatın; 717 Milyon 797 Bin doları Trabzon ilimizden, 140 Milyon 85 Bin doları Rize ilimizden, 43 Milyon 693 Bin doları Artvin ilimizden ve 31 Milyon 695 Bin doları ise Gümüşhane ilimizden gerçekleşmiştir. Bölge illerinden gerçekleşen ihracatta bir önceki yılın aynı dönemine göre; Trabzon'dan gerçekleştirilen ihracatta yüzde 16, Artvin'den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 8 artış yaşanırken, madencilik ürünleri ihracatındaki düşüşe bağlı olarak Rize'den gerçekleştirilen ihracatta yüzde 12, Gümüşhane'den gerçekleştirilen ihracatta ise yüzde 31 oranında düşüş görülmektedir.

2023 yılı ilk 8 ayında Doğu Karadeniz Bölgemiz Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden en fazla ihracat gerçekleştirilen sektörler;

  • 363 Milyon 671 bin 84 dolar ile Fındık,
  • 149 Milyon 144 Bin 52 dolar ile Su Ürünleri ve Hayvancılık Mamulleri,
  • 145 Milyon 445 Bin 159 dolar ile Yaş Meyve Sebze,
  • 96 Milyon 275 Bin 402 dolar ile Maden ve Metaller,
  • 27 Milyon 893 Bin 964 dolar ile Kimyevi Maddeler ve Mamulleri olarak sıralanmıştır.

Doğu Karadeniz Bölgemizden 2023 yılı Ocak-Ağustos döneminde 132 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Gürcistan, Almanya ve Çin Halk Cumhuriyeti olmuştur. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatımızda yüzde 37, İtalya'ya yapılan ihracatımızda yüzde 36, Gürcistan'a yapılan ihracatımızda yüzde 9 ve Almanya'ya yapılan ihracatımızda yüzde 9 artış yaşanmıştır.     

İhracat yapılan ülkelerden Fas, Finlandiya, Özbekistan, Endonezya ve Malezya'ya yapılan ihracatta önemli oranda artış yaşanmış, geçtiğimiz yılın aynı döneminden farklı olarak başta İzlanda, Myanmar (Burma), Paraguay ve Cezayir olmak üzere 14 farklı ülkeye daha ihracat gerçekleştirilmiştir.

Küresel ölçekte yaşanmakta olan enflasyonist baskılar, maliyet artışlarına bağlı olarak ihracatçılarımızın rekabet gücünün zayıflaması ve finansmana erişim imkanlarındaki zorluklara rağmen ihracatçımızın yılmadan yorulmadan elde ettiği bu başarı takdire şayandır. Ülkemizde yüksek enflasyonun yol açtığı fiyat artışlarına bağlı olarak üretim ve ihraç maliyetlerinin yüzde yüzün üzerinde artması ve finansmana erişim imkanlarının kısıtlı olması yanında yüksek faiz oranları ihracatçımızı büyük ölçüde zorlamaktadır. Dahası ihracat yaptığımız pazarlarda rekabet ettiğimiz firmalara ülkeleri tarafından destek sağlanmakta ve bu firmalar pazar paylarını her geçen gün artırmaktadır. Bu nedenle, ülkemize ihtiyacı olan döviz girdisini sağlayan, büyüme rakamlarına en büyük katkıyı veren ihracatçımıza destek sağlanması, özellikle uzun vadeli ve uygun faizli reeskont kredilerinin ihracatçıya tahsisi sağlanarak, ihracatçımıza pozitif ayrımcılık yapılması gerekmektedir.

Bunun yanında Doğu Karadeniz Bölgesi ve Trabzon özelinde sanayici ihracatçılarımızın en büyük problemi, yatırım yapabilecek arazi bulamamaları ve organize sanayi bölgelerinde yeterli arsanın bulunamayışıdır. Doğu Karadeniz Bölgemizde çevre dostu, yeşil dönüşüme uygun, yüksek katma değerli sanayinin geliştirilmesi ve bölge illerinde yüzde 30'lara yaklaşan yüksek eğitimli genç nüfusumuza istihdam imkanı sağlanması, bölgede yeni organize sanayi bölgelerinin kurulması ve yatırımcıya uygun yatırım arazisinin tahsis edilmesi ile mümkün olabilecektir. Ülkemizde siyasilerin kısa vadeli seçim kazanma politikaları yerine, örneklerini gelişmiş ülkelerde gördüğümüz gibi 100 yıl sonrasını görerek politika üretmeleri, projeleri ve yatırımları bu duruma göre oluşturmaları en önemli talebimizdir.