2023/277 Genel Sirküler

SİRKÜLER (2023/277)        


1.    Rusya-Gümrük Tarife Değişikliği Hakkında Bilgi;
2.    Mevduat ve Katılım Hesaplarında Stopaj İndiriminin Süresi Uzatılması Hakkında Bilgi;
3.    Kanada Hükümetinin Gıda İthalatçıları İçin Getirdiği Lisans Zorunluluğu Hakkında Bilgi;
4.    Azerbaycan Cumhuriyeti Gıda Güvenliğine Dair Kanun Hakkında Bilgi;
5.    Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Hakkında Bilgi;
6.    Araştırma Altyapılarına Verilen Desteklerin Süresi 5 Yıl Uzatılması Hakkında Bilgi;
7.    Tunus/Korunma Önlemi Hakkında Bilgi;
8.    Güney Afrika-Sığır Jelatini ve Kollajen İhracatı Hakkında Bilgi;
9.    Kurs Duyuruları Hakkında Bilgi;
10.    İthalatta Gözetim Kaynaklı KDV'nin İndirimi Konusuna Muafiyet Getirilmesi Hakkında Bilgi;
11.    AR-GE veya Tasarım Merkezi Personelinin Gelir Vergisi Teşviği Düzenlemesi Hakkında Bilgi;
12.    2024 Yılı Asgari Ücret Uygulaması Hakkında Bilgi
13.    Froexpo 2024 Hakkında Bilgi;
14.    Sri Lanka/İhale Duyurusu Hakkında Bilgi;
15.    Benin Yatırım Ortamı Hakkında Bilgi;
16.    Dış Ticaret Talepleri Hakkında Bilgi;

Konularını kapsayan sirkülerimiz bilgilerinize sunulmuştur.

 

1

RUSYA-GÜMRÜK TARİFE DEĞİŞİKLİĞİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Moskova Ticaret Müşavirliğinden alınan bir yazıya atfen; 25 Aralık 2023 tarihli ve 630 sayılı Rusya Federasyonu (RF) Başkanlık Kararnamesi ile RF'nin dost ülkelere yaptığı ihracatta, Rus hükümetine, mal ihracat vergilerini 6 ay süreyle kaldırma, 12 ay süreyle sıfır oranlı ve indirimli vergi oranı belirleyebilme yetkisi ile mal ihracat ve ithalatında kota belirleme yetkisi tanındığı ve mezkûr kararnamenin, son jeopolitik gelişmeler çerçevesinde, Rus ihracatçı firmalarının artan nakliye masrafları göz önünde tutularak dost ülkelere yönelik tahıl, gübre ve ham madde tedarikinin artırılması amacıyla çıkarıldığı bilgisinin Rus yetkililerden edinildiği bildirilmekte olup anılan Kararname ve gayri resmi çevirisi ekte iletilmektedir.

Ek: Kararname ve çevirisi

2

MEVDUAT VE KATILIM HESAPLARINDA STOPAJ İNDİRİMİNİN SÜRESİ UZATILMASI HAKKINDA BİLGİ;

28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67'nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8002) ile Türk lirası mevduatları ve katılım hesaplarında stopaj indirimi süresi 30 Nisan 2024'e kadar uzatıldı.

Kararla, mevduat faizleri ve katılma hesabı karşılığı ödenen kar paylarında, devlet tahvili ve hazine bonoları ile Hazine tarafından kurulan varlık kiralama şirketlerince ihraç edilen kira sertifikalarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasında süre uzatımına gidildi.

Bankaların ihraç ettiği tahvil ve bonolar ile fon kullanıcısının bankalar olduğu varlık kiralama şirketlerinin ihraç ettiği kira sertifikalarından elde edilen kazanç ve iratlarda, yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde, varlığa ve ipoteğe dayalı, ipotek ve varlık teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelirlerde indirimli gelir stopaj oranı uygulamasının süresi 30 Nisan 2024'e kadar uzatıldı.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231228-16.pdf adresinden erişim sağlanmaktadır.

3

KANADA HÜKÜMETİNİN GIDA İTHALATÇILARI İÇİN GETİRDİĞİ LİSANS ZORUNLULUĞU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Ottawa Ticaret Müşavirliğinden Bakanlığımıza intikal eden bir yazıya atfen, “Kanada Gıda Denetim Kurumu (Canada Food Inspection Agency-CFIA)” tarafından yapılan 12 Aralık 2023 tarihli bildirim ile Kanada'da gıda ithalatı yapan şirketlerin CFIA tarafından onaylanan “Kanadalılar için Güvenli Gıda Lisansı (Safe Food for Canadians-SFC Licence)” temin etmelerinin zorunlu kılındığı, söz konusu bildirimde Kanada'nın gıda ithalatı işlemlerinde 12 Şubat 2024 günü itibariyle bahse konu “SFC” lisanslarına ilişkin online otomatik teyit sisteminin CFIA tarafından aktif hale getirileceği; geçerli bir “SFC” lisansı olmadan gerçekleştirilecek ithalat işlemlerinin otomatik olarak reddedileceği; lisanssız yapılacak sevkiyatların ise Kanada gümrük sahasına girişine izin verilmeyeceği, CFIA'nın “SFC” lisans onay işlemlerinin zaman aldığı ve bu nedenle başvuruların bir an evvel yapılmasında fayda görüldüğü ve lisans onay işlemlerinin gümrük kapılarından gerçekleştirilemeyeceği belirtilmektedir.

Ek olarak, anılan düzenleme kapsamında ayrıca, “SFC” lisansı olmayan gıda ithalatçılarının işlemlerinin CFIA tarafından reddedilmesinin yanısıra, düzenlemelere uygun olmayan ithalat işlemleri hakkında ayrıca, idari para cezası ve kovuşturma dahil, cezai müeyyideler uygulanacağı bildirilmiştir.

Ekler: 1- "Safe Food for Canadians Regulations-SFCR" Metni

            2- İthalat İşlemlerine Yönelik "SFCR" Düzenlemeleri

4

AZERBAYCAN CUMHURİYETİ GIDA GÜVENLİĞİNE DAİR KANUN HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Azerbaycan Cumhuriyeti'nde Gıda Güvenliğine Dair Kanun'un 2022 yılında kabul edildiği, 01 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girdiği ve ilgili Kanun'un 20.3'üncü maddesine göre Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ürün ihraç etmek isteyen firmaların Azerbaycan'ın ilgili devlet kayıt sistemine kayıtlı olması gerektiği hususu bildirilmişti. Konu, Sayın Bakanımızın Azerbaycan ziyareti kapsamındaki temaslarında da gündeme getirilmiştir.

Bilgilerini ve konunun önemine binaen Azerbaycan Cumhuriyeti'ne ihracat yapan ve/veya ürünleri ihraç olunan firmaların kayıt işlemlerini yapmaları gerekmektedir.

5

KİMYASALLARIN KAYDI, DEĞERLENDİRİLMESİ, İZNİ VE KISITLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK HAKKINDA BİLGİ;

23 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile mevcut verilerin paylaşılması, madde bilgisi değişim formları gibi bölümlerde tanınan süreler uzatıldı.

Kayıt edilmiş maddelerde mevcut verilerin paylaşılması hakkındaki 24. Maddede yer alan potansiyel kayıt ettirenlerin maddenin kayıt durumu hakkında sorgulama yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının internet sayfasında yer alan Kimyasal Kayıt Sistemi aracılığıyla bilgileri göndermeleri için belirlenen tarih 31.12.2023'ten 31.12.2030'a ertelendi.

Madde bilgisi değişim forumları hakkındaki 25. Maddede yer alan Madde Bilgisi Değişim Forumunun (MBDF) katılımcısı olunması için belirlenen 31.12.2023 tarihinden önce bir kayıt başvurusunda bulunmuş olma şartı 31.12.2030 olarak düzenlendi. Ayrıca, her bir MBDF'nin faaliyetini sürdüreceği son gün olarak belirlenen “31.12.2025” tarihi “31.12.2032” olarak değiştirildi.

Yönetmeliğin Geçici 2. Maddesinde;

Kendi halinde ya da karışım içindeki maddelerin genel kayıt yükümlülüğü hakkındaki 7'nci,

Eşya içindeki maddelerin kaydı ve bildirimi hakkındaki 8'inci,

Yerinde izole ara maddelerin kaydı hakkındaki 17'nci,

Taşınan izole ara maddelerin kaydı hakkındaki 18'inci madde hükümlerinin

31/12/2023 tarihinden önceki ürünler için uygulanacağı belirtilmekteydi.

Yapılan düzenleme ile geçici 2. Maddenin birinci fıkrasının son hali şu şekilde oldu:

“(1) Bu Yönetmeliğin 7'nci ve/veya 8'inci veya 17'nci veya 18'inci madde hükümleri;

a) Aşağıdaki şartları karşılayan maddeler için 31/12/2026 tarihine kadar;

1) Yıllık 1000 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal veya ithal edilen maddeler,

2) Yıllık 100 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal veya ithal edilen ve Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik uyarınca Sucul Akut 1 ve/veya Sucul Kronik 1 (H400, H410) zararlılık kategorisinde olan maddeler,

3) Yıllık 1 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal ve ithal edilen ve Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik uyarınca kanserojen, mutajen ve/veya üreme sistemine toksik Kategori 1A veya 1B zararlılık kategorisinde olan maddeler.

b) Bu fıkranın (a) bendinde verilen süreye halel getirmeksizin, yıllık 100 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal veya ithal edilen maddeler için 31/12/2028 tarihine kadar,

c) Bu fıkranın (a) ve (b) bentlerinde verilen sürelere halel getirmeksizin, yıllık 1 ton ve üzeri miktarda kendi halinde veya karışım içerisinde veya eşya içerisinde imal veya ithal edilen maddeler için 31/12/2030 tarihine kadar,uygulanır.”

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Yönetmeliğe https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231223-9.htm adresinden erişim sağlanmaktadır.

6

ARAŞTIRMA ALTYAPILARINA VERİLEN DESTEKLERİN SÜRESİ 5 YIL UZATILMASI HAKKINDA BİLGİ;

27 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan 6550 Sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanunun Geçici 1'inci Maddesi Kapsamında Sağlanan İndirim ve İstisnaların Uygulama Süresinin 31/12/2028 Tarihine Kadar Uzatılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 7981) ile 31/12/2023 tarihine kadar araştırma altyapılarına verilen desteklerin süresi 31/12/2028 tarihine kadar uzatıldı.

Buna göre, 31/12/2028 tarihine kadar;

Araştırma altyapılarının ilgili Kanunun uygulanması kapsamında Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları kurumlar vergisinden müstesna olacak. Kamu personeli hariç olmak üzere, araştırma altyapılarında çalışan Ar-Ge ve destek personelinin bu görevleriyle ilgili ücretleri gelir vergisinden, bu kapsamda düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden müstesna olacak. Bu teşvikten yararlanacak olan destek personeli sayısı Ar-Ge personeli sayısının yüzde onunu aşamamaktadır.

Özel sektör ve/veya sivil toplum kuruluşu ortak finansmanı ile kurulan araştırma altyapılarına ortak olan kurumlar vergisi mükellefleri, ilgili Kanun kapsamında yapılan Ar-Ge ve yenilik harcamalarına katkı sağladıkları tutarlar için bu harcamaların yapıldığı dönemde 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunda yer alan Ar-Ge indirimi teşvikinden yararlandırılacak. Bu kapsamda yararlanılabilecek Ar-Ge indirimi tutarı araştırma altyapısına konulan ortaklık payı tutarını geçememektedir.

Araştırma altyapısı; Yükseköğretim kurumları bünyesinde, yetişmiş nitelikli insan gücü ile günün modern teknolojilerine dayalı makine-teçhizat, donanım ve yazılımı içinde bulunduran, Ar-Ge faaliyetlerinin yapıldığı ileri araştırma laboratuvarı, tematik araştırma laboratuvarı ile merkezî araştırma laboratuvarı olarak sınıflandırılan birimleridir.

Söz konusu Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231227-13.pdf adresinden erişim sağlanmaktadır.

7

TUNUS/KORUNMA ÖNLEMİ HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından gelen yazıda; Tunus tarafından, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Korunma Önlemleri Komitesi'ne yapılan ve 21 Temmuz 2022 tarihinde DTÖ tarafından yayımlanan bildirime göre; anılan ülke tarafından, Tunus tarife cetvelinde 72171050002 ve 72171090100 gümrük tarife pozisyonları altında yer alan “Mobilya yaylarında kullanılan demir veya alaşımsız çelik teller” ithalatına karşı bir korunma önlemi (safeguard measure) soruşturması başlatıldığı, GATT 1994'ün XIX. Maddesi ve DTÖ Korunma Önlemleri Anlaşması'nın ilgili hükümlerinden kaynaklanan hakları doğrultusunda; ilgili soruşturma öngörülmeyen gelişmelerden kaynaklanan mutlak ya da yerli üretime kıyasla nispi ithalat artışının, yerli endüstriye zarar verdiği veya zarar tehdidi oluşturduğu iddiası ile açılmakta olup soruşturma sonucunda menşe ülke ayrımı yapılmaksızın tüm ithalata karşı bir korunma önlemi uygulanabileceği bildirilmişti.

Bu çerçevede, DTÖ Korunma Önlemleri Komitesi'ne sunulan 21 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan Fransızca nüshası ekli DTÖ bildiriminde, Tunus tarafından yapılan inceleme sonucunda, yerli üreticinin satışlarında düşüş, zararında artış ve istihdamında azalma gibi olumsuz etkilerin gözlemlendiği; yerli üreticinin pazar payındaki azalmanın ve yerli üretici üzerinde oluşan zararın nedeninin ithalat olduğu ifade edilerek korunma önlemi alınmaya karar verildiği belirtilmektedir.

Mezkur korunma önlemi, 28 Kasım 2023 tarihinden itibaren üç yıl boyunca uygulanacak olup; 28 Kasım 2023 tarihinden 30 Kasım 2024 tarihine kadar uygulanacak kota miktarının 764 ton, 1 Aralık 2024'ten 30 Kasım 2025'e kadar olan dönemde uygulanacak kota miktarının 1.020 ton, 1 Aralık 2025'ten 30 Kasım 2026'ya kadar olan dönemde uygulanacak kota miktarının ise 1.274 ton olacağı belirtilmektedir.

Ek: DTÖ Bildirimi

8

GÜNEY AFRİKA-SIĞIR JELATİNİ VE KOLLAJEN İHRACATI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından glen yazıda; Pretoria Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atfen, sığır jelatini ve kollajen kılıfın ülkemizden Güney Afrika'ya ihracatında kullanılmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan veteriner sağlık sertifikalarının uygun bulunduğu belirtilmektedir.

Bu kapsamda, sığır jelatini ve kollajen kılıfın ülkemizden Güney Afrika'ya ihracatında bundan sonraki süreçte teknik bir engel kalmadığı ve ülkemizce düzenlenen söz konusu sertifikaların Güney Afrika'nın ithalat izin sürecinde kabul edileceği anlaşılmaktadır.

9

KURS DUYURULARI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Trabzon Valiliğinden gelen yazıda; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde 22 Ocak 2024 tarihinde "Akademik Araştırmalarda Yapay Zeka Kullanımı" ve 25 Ocak 2024 tarihinde "C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Kursu" eğitimi düzenleneceği ve düzenlenecek olan eğitim ile ilgili ayrıntılı bilgilere; rteusem.erdogan.edu.tr internet sitesi üzerinden ulaşılabilmektedir.

10

İTHALATTA GÖZETİM KAYNAKLI KDV'NİN İNDİRİMİ KONUSUNA MUAFİYET GETİRİLMESİ HAKKINDA BİLGİ;

28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi Uygulamaları Kapsamında Hesaplanan Katma Değer Vergisinin İndirim Hakkının Kaldırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8000) ile 24.11.2023 tarihli ve 7846 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Karara bir Geçici Madde eklendi.

Eklenen Geçici Madde şu şekilde;
“GEÇİCİ MADDE 1- (1) 24/11/2023 tarihinden önce ithalat bedelinin bankacılık sistemi üzerinden ödendiği tevsik edilen malların en geç 1/4/2024 tarihine kadar (bu tarih dahil) ithal edilmesi halinde bu Karar hükümleri uygulanmaz.”

24 Kasım 2023 tarihli Karar ile ithalatta gözetim uygulamasına tabi mallara ilişkin gümrük beyannamelerinde beyan edilen ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve KDV matrahına dahil edilen her türlü vergi, resim harç ve paylar dolayısıyla ödenen KDV indirim hakkı kaldırılmıştı.

Eklenen geçici madde ile 24 Kasım 2023 tarihinden önce ithalat bedeli ödenen ve banka dekontu ile ibraz edilen mallar için İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemi uygulamaları kapsamında hesaplanan katma değer vergisinin indirim hakkı ithalatın 1 Nisan 2024 tarihinden önce gerçekleşmesi durumunda uygulanmaya devam edilecek.

24 Kasım 2023 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren söz konusu Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231228-14.pdf adresinden erişim sağlanmaktadır.

11

AR-GE VEYA TASARIM MERKEZİ PERSONELİNİN GELİR VERGİSİ TEŞVİĞİ DÜZENLEMESİ HAKKINDA BİLGİ;

28 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yer alan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile Ar-Ge veya Tasarım Merkezlerinde Çalışan Personelin Gelir Vergisi Stopajı Teşvikine Konu Edilmek Üzere Söz Konusu Bölge ve Merkezler Dışında Geçirebilecekleri Süreler Hakkında Karar (Karar Sayısı: 8004) ile teknoloji geliştirme bölgeleri ile AR-GE veya tasarım merkezlerinde çalışan bilişim personeli ile bunlar dışında kalan personelin gelir vergisi stopaj teşvikine ilişkin düzenleme yapıldı.

Buna göre, ilgili kanunlarda belirtilen gelir vergisi stopajı teşviki kapsamında, teknoloji geliştirme bölgeleriyle AR-GE veya tasarım merkezlerinde çalışan personelin toplam sayısına veya teşvike konu edilen toplam çalışma sürelerine uygulanmak üzere, söz konusu bölge ve merkezler dışında geçirilen süreler bakımından belirlenmiş oran, 2024 yıl sonuna kadar, mahiyeti Bakanlıkça belirlenecek bilişim personeline yüzde 100, bunlar dışındaki personele yüzde 75 olarak uygulanacak.

1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan Karara https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/12/20231228-18.pdf adresinden erişim sağlanmaktadır.

12

2024 YILI ASGARİ ÜCRET UYGULAMASI HAKKINDA BİLGİ;

Asgari ücret, 1 Ocak 2024'ten geçerli olmak üzere, net 17.002 TL olarak belirlenmiştir. Asgari ücrette, önceki döneme göre yüzde 49 artış yapılmış oldu.

ASGARİ ÜCRETİN NETİNİN HESABI (TL / AY)

ASGARİ ÜCRET    20,002.50

SGK PRİMİ% 14     2,800.35

İŞSİZLİK SİG. PRİMİ % 1           200.03

KESİNTİLER TOPLAMI  3,000.38

NET ASGARİ ÜCRET       17,002.12

İŞVERENE MALİYETİ (TL / AY)           

ASGARİ ÜCRET    20,002.50

SGK PRİMİ% 15.5 (İşveren Payı) (*)       3,100.39

İŞVEREN İŞSİZLİK SİGORTA PRİMİ % 2      400.05

İŞVERENE TOPLAM MALİYET           23,502.94

A- Sigorta Primine Esas Aylık Kazancın Alt ve Üst Sınırı (SGK Primine Esas Tavan ve Taban Ücret)

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 82. maddesine göre, bu kanun gereğince alınacak primlerin hesabına esas tutulan günlük kazancın alt sınırı, asgari ücretin otuzda biri, üst sınırı ise bu tutarın 7,5 katıdır.

Buna göre, 2024 yılında SGK aylık tavan ve taban tutarları aşağıdaki gibi olmaktadır.

Uygulanacak Dönemi

SGK Taban Ücreti TL (Aylık kazancın alt sınırı)

SGK Tavan Ücreti TL (Aylık kazancın üst sınırı)

01.01.2024 – 31.12.2024

20.002,50 TL

150.018,90 TL

Günlük kazancın alt sınırı

666,75

5.000,63

13

FROEXPO 2024 HAKKINDA BİLGİ;

Haydarabad Başkonsolosluğundan alınan e-postada; Hindistan'ın en büyük ve etkili franchise firmalarından biri olarak tanımlanan, gerek Hindistan'da gerek yurtdışında oldukça güçlü medya, basın-yayın ve “network”e sahip olan “FRANCHISE INDIA”nın (www.franchiseindia.com) Başkanı Gaurav Marya ile geçtiğimiz hafta Başkonsolosluğumuzda gerçekleştirilen görüşmede; Gaurav Marya'nın Franchise India'nın etkili franchise, bayilik ve distribütörlük hizmetlerinden ve bugüne değin aracılık ettikleri milyarlarca Dolarlık iş bağlantılarından söz ederek, iş ortaklıkları için mükemmel bir zemin olarak tanımladığı FROEXPO (Franchise and Retail Opportunity Expo) hakkında bilgi sunduğu ifade edilmektedir. E-postada devamla broşürleri ekte yer alan FROEXPO'da 200'den fazla markanın 8.000'den fazla potansiyel yatırımcıyla buluşmasının öngörüldüğü ifade edilerek organizasyonun 16-17 Mart 2024 tarihlerinde Haydarabad'da düzenleneceğini bildirilmektedir.

FROEXPO'nun gerek Hindistan piyasasına girmek isteyen gerek ülkemizdeki yatırımlarını genişletmek isteyen firmalarımız için oldukça faydalı imkanlar sunabileceğinin düşünüldüğünün altı çizilmekte, Franchise vermek, yatırım için sermaye bulmak ve bayilik/distribütörlük anlaşmaları yapmak isteyen firmalarımızın anılan fuara iştirak etmelerinin, yeni fırsatlar ve ufuklar sunabileceğinin değerlendirilildiği Başkonsolosluğumuzca ifade edilmektedir.

Ek olarak Franchise India'nın, Başkonsolosluğumuzun da nezaretinde, Türk firmaları için gereken tüm lojistik düzenlemeleri uygun bir ücretlendirmeyle yapacaklarını bildirdiği, Franchise India tarafından verilen hizmetler arasında, katılımcı firmaların stantlarının ve B2B toplantı salonunun bulunacağı bir pavyon, Franchise India'nın sosyal medya platformlarında pavyonumuzun tanıtımı, basında reklam yapılması, tüm yatırımcı üyelere tanıtım e-postalarının gönderilmesi, fuar alanında ve ünlü AVM'lerde fiziksel tanıtım panolarının kurulması gibi hususlar yer aldığı belirtilmektedir.

Kalan kısıtlı süre de göz önünde bulundurularak, FROEXPO'ya ilgi duyan firmalarımızın 15 Ocak 2024 tarihine kadar Ticaret Ataşeliğimizle temas etmeleri (haydarabad@ticaret.gov.tr) gerektiği ifade edilmektedir.

14

            SRİ LANKA/İHALE DUYURUSU HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, T.C. Dışişleri Bakanlığından alınan bir yazıya atıfla, Sri Lanka Kentsel Gelişim ve Konut Bakanlığının, Kolombo şehri katı gıda atık yönetimi sistemine dair yap-işlet-devret modelinde yürütülecek proje ihalesine ilişkin olarak yayımlanan duyuru hakkında bilgi verildiği, projeyle ilgilenen tarafların niyet beyanlarını 10 Ocak 2024 tarihine kadar iletmelerinin talep edildiği ifade edilmektedir.

Ek: Sri Lanka İhale Duyurusu

15

BENİN YATIRIM ORTAMI HAKKINDA BİLGİ;

T.C. Ticaret Bakanlığından alınan bir yazıda, Kotonu Ticaret Müşavirliğimizden alınan bir yazıya atıfla, Benin yatırım ortamı ve yatırım teşviklerine ilişkin faydalı bilgiler içeren "Benin'de İş İkliminin İyileştirilmesi" ve "Yatırıma Yönelik Vergi Önlemleri ve Gümrük Düzenlemeleri" ne ilişkin dokümanın Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Yatırım ve İhracatı Teşvik Ajansı'ndan (Apiex) temin edilerek gönderilmiş olduğu, buna ilaveten ülkedeki kamu ihalelerinin "https://www.marches-publics.bj/" internet sitesinden takip edilebileceği bildirilmektedir. Gönderilen bir diğer doküman olan “Tax Measures and Customs Regulations” da ise “Yatırım Kanunu ve Özel Ekonomik Bölge Kanunu” kapsamında yatırım süresince ithalat gümrük vergisi muafiyeti ile işletme döneminde 5 ila 17 yıl arasında değişen sürelerde kurum, gelir ve meslek vergileri muafiyeti gibi desteklerin sağlandığı, buna ek olarak üçüncü bir doküman olarak gönderilen 2021-2026 Hükümet Eylem Programı'nda (PAG 2021-2026) tarımsal sanayi, tarım, elektrik enerjisi ve dijital sektörlerde yapılacak yatırımlarda bir üst kademe teşviklerin uygulandığına ilişkin bilgi verilmektedir.

Buna göre PAG (2021-2026)'de Benin'in ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmak amacıyla, kamu kaynakları ve kamu özel ortaklığıyla finanse edilmesi planlanan, toplam maliyeti 12.111 milyar Batı Afrika Frangı (F CFA) (yaklaşık: 18,5 milyar Avro) olan ve 87 reform ile 201 projeyi içeren tutarın %55'ini altyapı, enerji, dijital, tarım, turizm ve sanayi sektörlerinin oluşturduğu ifade edilmektedir. Söz konusu dokümanın “Main Projects” bölümünden karayolu, havalimanı ve elektrik santralleri inşası, liman genişletilmesi ve yukarıda özetlenen alanlardaki bazı spesifik projelerin ayrıntılarına ulaşılabileceği belirtilmektedir.

İlave olarak, Nijerya, Burkina Faso, Nijer ve Togo ile ortak sınırı bulunan Benin'in, Abidjan-Lagos ve Kotonu-Niamey bölgesel koridorlarının kesişme noktasında yer alan coğrafi konumu itibariyle önemli bir ticaret ve turizm merkezi konumunda olduğu, tekstil ve tarımsal sanayi başta olmak üzere ihracata yönelik endüstriyel yatırımların artış gösterdiği, bu kapsamda ülkenin yatırımcı, ihracatçı, müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmalarımızca takip edilmesinin önem arz ettiği ifade edilmektedir. Söz konusu dokümanlar ekte gönderilmektedir.

Ek: Yatırım Bilgileri

16

DIŞ TİCARET TALEPLERİ HAKKINDA BİLGİ;

En güncel dış ticaret taleplerine Ticaret Bakanlığına ait www.ticaret.gov.tr adresli web sitesi üzerinden https://distalep.ticaret.gov.tr adresindeki Dış Talepler Bülteni başlığı altından birliğimize üye olduğunuz sicil no ve vergi numaranızla giriş yaparak ulaşabilirsiniz.