7103 SAYILI VERGİ KANUNLARI İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Sayın Üyemiz;

27 Mart 2018 Çarşamba günü Resmi Gazete'de yayımlanan "Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile Türkiye İhracatçılar Meclisi İle İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'un, gelirler maddesinde düzenlemeye gidilmiştir.

Söz konusu değişiklik ile, asgari nispi ödeme oranı kaldırılmıştır. Nispi ödeme, ihracat işlemleri üzerinden FOB bedelin binde birine kadar tahsil edilecektir. Hizmet ihracatının tevsiki ve tespitinde karşılaşılan zorluklar nedeniyle hizmet ihracatında nispi ödeme tahsil edilmeyecek olup hizmet sektöründe giriş aidatı ve yıllık aidat, on altı yaşından büyükler için uygulanan aylık asgarî ücretin brüt tutarı ile bu tutarın beş katı arasında belirlenen tutarda tahsil edilecektir.

Ayrıca bahse konu Kanun ile Gelir Vergisi Kanunu (GVK), Vergi Usul Kanunu (VUK), Katma Değer Vergisi Kanunu (KDV), Özel Tüketim Vergisi Kanunu (ÖTV) ve Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda önemli düzenlemelere gidilmiştir:

İmalat Sanayiinde ve Ar-ge Faaliyetlerinde Kullanılan İktisadi Kıymetler İçin Amortisman

- Vergi Usul Kanunu'na eklenen geçici 30.madde uyarınca,

  • Sanayi sicil belgesine haiz mükelleflerce münhasıran imalat sanayiinde,
  • Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde,

kullanılmak üzere 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilen yeni makina ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman süreleri, Maliye Bakanlığı tarafından tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanabilecektir. Bu şekilde belirlenen oran ve süreler izleyen yıllarda değiştirilemeyecektir.

Altyapı Yatırımlarında KDV İstisnası

- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13.maddesine eklenen bent çerçevesinde,

· Organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, artıma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleriyle, yol yapımına,

· Küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları,

KDV'den istisna edilmektedir.

Makine-Teçhizat Alımında KDV İstisnası

- KDV Kanunu'na eklenen geçici 39. maddeyle;

  • Sanayi sicil belgesine sahip mükelleflere münhasıran imalat sanayiinde,
  • Teknoloji geliştirme bölgesi ve ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde,

kullanılmak üzere yapılan yeni makine ve teçhizat teslimleri 31.12.2019 tarihine kadar KDV'den istisna edilmiştir.

İstisna kapsamında alınan makina ve teçhizatın üç yıl içinde; imalat sanayii veya Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetleri dışında kullanılması veya elden çıkarılması hallerinde, zamanında alınmayan verginin alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

İhraç Kayıtlı Teslimlerde Süre

- İhraç kayıtlı teslimlerde, ihracatın mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ay içerisinde gerçekleştirilememesi durumunda, üç aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren onbeş gün içinde başvuran ihracatçılara, üç aya kadar ek üre süre verilebilecektir.

Diğer taraftan,

- Gelir Vergisi Kanunu'nun 61.maddesine yapılan ekleme ile, hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımlar ücret olarak tanımlanmıştır. Diğer taraftan, GVK'nın tazminat ve yardımlarda istisnaları düzenleyen 25.maddesinde yapılan değişiklikle, belirtilen ödemeler gelir vergisinden istisna edilmiştir.

- 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'nun vergi mahremiyetini düzenleyen 5.maddesinde yapılan değişiklik çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili kanunları uyarınca mükelleflerden talep edilebilen, kurum ve kuruluşların görevleriyle doğrudan ilgili ve görevlerinin ifası için zorunluluk ve süreklilik arz eden bilgilerin, bu kurum ve kuruluşlara verilmesi vergi mahremiyetinin ihlali sayılmayacaktır.

- 31.12.2019 tarihine kadar, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (II) sayılı listede tanımlanan kayıt ve tescile tabi 16 ve daha büyük yaştaki yarı römork için çekiciler, otobüs, minibüs, otomobil ve eşya taşımaya mahsus taşıtların ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescili silinerek, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması halinde, her bir araç için aynı cinsyeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden ÖTV'nin 10.000 TL'yi aşmamak üzere araçların cinsleri ve özelliklerine (motor silindir hacmi, sınıfı, ÖTV oranına esas matrahı gibi) göre Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek kısmı terkin edilecektir.

- ÖTV Kanunu'na ekli (II) sayılı listede yer alan bazı motorlu taşıtların imalinde kullanılan (IV) sayılı listedeki malların (örneğin, radyo, hoparlör, monitör, navigasyon cihazı, vb) alış faturaları ve benzeri vesikalar üzerinde gösterilen ve beyan edilen ÖTV, ilgili motorlu taşıt imalatçısına iade edilecektir.

- İkmalen, re'sen veya idarece yapılan tarhiyatlarda ilgili ödemenin zamanında yapılması durumunda, daha önceden usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için üçte bir olarak indirim oranı, artık ilgili cezaların yarısı olarak uygulanacaktır.

- Yurt dışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların değerlemesine ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu'na 280/A maddesi eklenmiştir. İlgili düzenleme çerçevesinde, yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapacak tam mükellef sermaye şirketlerine, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap dönemi sonuna kadar yurtdışından getirilerek sermaye olarak konulan yabancı paraların, söz konusu dönem zarfında yatırım teşvik belgesi kapsamında sarf olunan kısmı nedeniyle oluşan kur farkları pasifte özel bir fon hesabına alınabilecektir. Olumlu kur farkları bu hesabın alacağına, olumsuz kur farkları ise bu hesabın borcuna kaydedilecektir.

- İlgili düzenleme uyarınca; bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken mallar, bu mahiyetteki imha işlemleri süreklilik arz eden mükelleflerin başvurularına istinaden, takdir komisyonu kararı gerekmeksizin Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen usul çerçevesinde ve tayin olunan imha oranı dikkate alınmak suretiyle değerlenebilecektir.

- 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun'da yapılan değişiklik çerçevesinde, Maliye Bakanlığı'na bağlı tahsil dairelerince haczedilen mal üzerindeki hacizlerin belirtilen şartların sağlanması halinde kaldırılması mümkün hale gelmiştir.

Söz konusu Kanuna http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/03/20180327M2-1.htm adresinden ulaşılabilmektedir.

Bilgilerinize sunulur.